Kad god vidim ovu oronulu kuću, sjetim se stare ciganke koja je tu živjela prije nekih 20-ak godina, a nedugo zatim je i umrla. Kuća je bila u jako lošem stanju i tada, a sada samo što se nije srušila.

Sjećam se da sam jedne prilike dok sam bila na putu od škole do kuće, zastala da pozdravim tu ženu koja me je zatim pozvala da uđem unutra, i ja sam i ušla. Nije me spriječilo to što kuća izgleda tako kako izgleda i što je ta žena ciganka. Osjetila sam kao da je bila neko mnogo bitan u svojoj mladosti, i bila sam upravu. Ispričala mi je dio svoje historije i poslove na kojima je radila. Kako i nemam baš najbolju memoriju, ne sjećam se većine stvari koje je pričala, ali sjećam se da je rekla da ima mnogo djece i unučadi koji su u stranim zemljama, a ja sam se ražalostila pri pomisli da kraj sve te djece i unučadi ona živi u tako neuslovnoj kući.

Ipak, glavni razlog zbog kojeg je sjećanje na nju tako živo je zapravo…komad baklave.

Nikad neću zaboraviti taj komad baklave.

Nisam se snebivala ni tad kad mi je ponudila taj komad.

Kuća je bila u neredu, ali nije to bio onaj nered nad kojim se treba zgražati, već nered proizašao iz teškoće i starosti.

Kako starom insanu da sve bude potaman, sređeno, nacifrano…Dobro je ikako i uspjela napraviti onu baklavu.

A baklava je zaista bila jako lijepa.

Okusom ista kao i sve vrhunske baklave, samo je izgledom zaostajala za njima, što meni svakako i nije bilo bitno.

About

𝑴𝒚 𝒄𝒉𝒐𝒊𝒄𝒆𝒔 𝒂𝒓𝒆 𝒎𝒚 𝒃𝒊𝒐𝒈𝒓𝒂𝒑𝒉𝒚. ┊ ┊ ┊ ┊ ┊ ┊ ┊ . -ˋˏ✄┈┈┈┈ -ˋˏ✄┈┈┈┈ -ˋˏ✄ 𝘐𝘧, 𝘧𝘰𝘳 𝘢𝘯𝘺 𝘳𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯, 𝘺𝘰𝘶 𝘸𝘰𝘶𝘭𝘥 𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘵𝘰 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘢𝘤𝘵 𝘮𝘦, 𝘮𝘢𝘺𝘣𝘦 𝘢𝘥𝘷𝘪𝘴𝘦 𝘮𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘷𝘢𝘵𝘦𝘭𝘺 𝘰𝘳 𝘴𝘪𝘮𝘱𝘭𝘺 𝘸𝘪𝘴𝘩 𝘵𝘰 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘢𝘯 𝘦𝘮𝘢𝘪𝘭-𝘣𝘶𝘥𝘥𝘺, 𝘐 𝘦𝘯𝘤𝘰𝘶𝘳𝘢𝘨𝘦 𝘺𝘰𝘶 𝘵𝘰 𝘸𝘳𝘪𝘵𝘦 𝘮𝘦 𝘰𝘯: ➤ ➤ ➤ 𝘰𝘮𝘯𝘪𝘢𝘢𝘻𝘳𝘢@𝘺𝘢𝘩𝘰𝘰.𝘤𝘰𝘮 ┊ ┊ 𝘐'𝘮 𝘯𝘰𝘵 𝘢 𝘣𝘪𝘨 𝘧𝘢𝘯 𝘰𝘧 𝘤𝘩𝘢𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘋𝘔'𝘴 𝘣𝘶𝘵 𝘐 𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘵𝘰 𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘸𝘳𝘪𝘵𝘦 𝘭𝘰𝘯𝘨 𝘮𝘢𝘪𝘭𝘴 (𝘯𝘰𝘵 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘐 𝘥𝘪𝘥 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘪𝘯 𝘢 𝘭𝘰𝘯𝘨 𝘵𝘪𝘮𝘦).

6 comments on “Komad baklave

  1. Eeeee sto je zivot. Tako ko ta starica, ko ta kuca. Nekada bila lijepa i nova, sad pusta, oronula i na kraju vise i ne postoji. Uskoro se nece znati ni ko je zivio tu, a vjerovatno ce neko kucu porusiti i nesto novo nekada napraviti. Bit ce kao da starica nikada nije ni postojala

    Azra Omnia edit: Aaa vidi ovo: tek sad vidim da mogu ući u tvoj komentar i promijeniti ga, hahahah. 😄

  2. Ne sjecas se da ti je rekla;”imam zlatnu djecu a jos zlatniju unucad”
    Radje zivi sa laznim svjedocenjem nego sa istinom koja je grobi.
    Mogu to razumjeti ,razumjeti njenu bol koju lijeci sa laznim vjerovanjem,ali…ne mogu razumjeti taj odnos majke i djece.Ne mogu i Bog.

Komentariši